Uppdaterat

Idag har farmors morfar Ferdinand Hidman fått en egen sida. 

I övrigt fortsätter jag att komplettera min forskning med dödsdatum med hjälp av databasen Sveriges dödbok 1860-2017.

Jag ändrar dessutom platsangivelserna så som det program jag använder sen något år tillbaka föredrar. Det finns nämligen en inbyggd kartfunktion i programmet så jag kan se vart i landet jag har min släkt. När jag ändrat lite mer kommer jag att lägga upp en bild! Just nu är norra Östergötland i stor majoritet med Skedevi som en gigantisk prick, kanske inte helt förvånande. 

En skattkista

När jag var hos pappa sist fick jag med mig en kartong med foton efter farmor. Den nyaste bilden är från någon gång 50-60-tal och de allra flesta är äldre än så. Flera av bilderna är sådan som jag aldrig sett förut! På en bild av min farfars mamma finns även hennes föräldrar med och bredvid dom sitter en gammal kvinna. Kanske är det någon av deras föräldrar?! Vore så häftigt om det var så! 

På bilden ovan så är det farmor som ung i den stående bilden till vänster. I mitten bröllopsfotot från min farfars bror och den sista stående till höger är farmor och farfars bröllopsfoto. Liggande på golvet är nere till vänster är t.ex. farfars farföräldrar och ovanför dom farfars föräldrar. 

Här finns bl.a. en almanacka från 1920 och farfars betygsbok från folkskolan. En flygbild över Skedevi kyrkby, den lilla bilden högst upp med bilen ser ut att föreställa farfar. Ska försöka ta med allt till jobbet någon dag och se om jag försiktigt kan få ur dom ur ramarna så att jag kan skanna dom ordentligt. 

Inhandlat

Jag var bortrest i helgen och hade åkt direkt från jobbet i fredags. Blev därför väldigt glad när jag kom hem i går kväll och hittade min beställning från Släktforskarförbundet i brevlådan. 

Vad jag köpt var Sveriges Dödbok 7 och på den lilla USB:n finns information om folkbokförda som avlidit i Sverige mellan 1860 och 2017. Ett alldeles utmärkt hjälpmedel för en släktforskare!

Jag drog förstås igång datorn och installerade programmet på en gång och har redan hunnit hitta en del information. Framförallt gällande människor som avlidit på 1930- 1940-talet. För denna tid finns ofta inte församlingsböcker och dödböcker digitaliserade på grund av sekretess. 

Att databasen i vissa delar går ända tillbaka till 1860 kan också hjälpa till att hitta folk som ”kommit bort”. Jag gillar att kunna följa en människa från födelsen till döden, det känns tomt om jag inte lyckas hitta ett dödsdatum.  

Sveriges dödbok 7

Boktips!

Lyssnade på en historie-podd och medverkade gjorde författarna till denna bok, Horet i Hälsta – En sann 1600-talshistoria av Jonas Lindström och Karin Hassan Jansson.

Hann inte låna den på biblioteket i fredags och i helgen var det stängt. Så först i morse kom jag iväg. Jag hade tur att den fanns inne, å andra sidan kanske det inte är en direkt kioskvältare så att den är ständigt utlånad. 

Direkt när jag kom hem la jag mig på soffan och öppnade boken. Jag reste mig inte förrän den var utläst några timmar senare… 

Den är en faktabok men inte skrivet på ett ”tungt” vis så även den som inte är historienörd kan finna den intressant och läsvärd!

 

På jakt efter Anders

Ibland har jag inget direkt mål med min forskning för dagen. Då brukar jag börja på A i mitt program och sen klicka mig fram i alfabetet. Målet med denna klickning är att komplettera de personer som jag inte följt ända fram till döden, där jag slarvat med källor eller leta efter personer jag tappat bort på vägen. 

Ikväll är jag på jakt efter Anders Andersson född 1798-01-23 i Ekeby i Örebro län. Anders är både min farmors morfars farmors kusin och min farmors morfars mormors kusin. 

Någon gång i början av 1800-talet har jag tappat spåret efter både Anders och hans föräldrar och syskon. En sökning i Arkiv Digitals utmärkta Sveriges befolkning 1860-1947 gav en träff på senare delen av 1800 för en Anders född på rätt datum och rätt plats boende i Gällersta. Gällersta ligger inte alls så långt bort från Ekeby där min Anders ska vara född. Jag har nu lyckats följa denna Anders tillbaka till 1820 när han ska komma till Gällersta från Sköllersta. Dessvärre finns inga utflyttningslängder för Sköllersta för denna period så nu sitter jag och bläddrar igenom hela husförhörslängden, 375 sidor, som täcker 1820 med hopp om att honom. Som tur är skriver prästen tydligt och jag gör en snabb skanning av sidorna efter personer födda just 1798. Förhoppningsvis kommer jag hitta honom och att jag till slut hamnar i rätt familj som bevis på att det är den rätte Anders jag hittat i Gällersta från 1860.

  

Omstart

Det har rått stiltje på denna sida i två år. Eftersom jag inte är intresserad av att skriva om mitt eget liv så blåser jag liv i sidan genom att skriva om min släkts liv. Jag har släktforskat i snart ett decennium och varför inte dela med mig av vad jag hittat?

Det har varit några få inlägg om släktingar i form av blogg-inlägg tidigare. Nu har dessa personer fått egna sidor och allt eftersom kommer jag fylla på med fler personers levnadsöden.