På jakt efter Anders

Ibland har jag inget direkt mål med min forskning för dagen. Då brukar jag börja på A i mitt program och sen klicka mig fram i alfabetet. Målet med denna klickning är att komplettera de personer som jag inte följt ända fram till döden, där jag slarvat med källor eller leta efter personer jag tappat bort på vägen. 

Ikväll är jag på jakt efter Anders Andersson född 1798-01-23 i Ekeby i Örebro län. Anders är både min farmors morfars farmors kusin och min farmors morfars mormors kusin. 

Någon gång i början av 1800-talet har jag tappat spåret efter både Anders och hans föräldrar och syskon. En sökning i Arkiv Digitals utmärkta Sveriges befolkning 1860-1947 gav en träff på senare delen av 1800 för en Anders född på rätt datum och rätt plats boende i Gällersta. Gällersta ligger inte alls så långt bort från Ekeby där min Anders ska vara född. Jag har nu lyckats följa denna Anders tillbaka till 1820 när han ska komma till Gällersta från Sköllersta. Dessvärre finns inga utflyttningslängder för Sköllersta för denna period så nu sitter jag och bläddrar igenom hela husförhörslängden, 375 sidor, som täcker 1820 med hopp om att honom. Som tur är skriver prästen tydligt och jag gör en snabb skanning av sidorna efter personer födda just 1798. Förhoppningsvis kommer jag hitta honom och att jag till slut hamnar i rätt familj som bevis på att det är den rätte Anders jag hittat i Gällersta från 1860.

  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *